Kā pareizi izvēlēties džezvu?

Aktuāli

Meditācija - ideāli apstākļi veselības atjauno&sca ...

Interesanti

Atpūsties pie jūras un nodarboties ar mīļāko hobij ...

Ceļo

Kā pareizi izvēlēties džezvu?

Kas ir džezva, kā pareizi izvēlēties džezvu, kā džezvā pareizi vārīt kafiju?

Kas ir džezva?
Tas ir izplatīts un tradicionāls kausiņš kafijas pagatavošanai. Kausiņa forma ir ļoti simboliska un ērta, jo platā apakšdaļa nodrošina minimālu iztvaikošanu un ātru uzkaršanu. Džezvas forma ļauj ātrāk nosēsties kafijas biezumiem.

Kafijas gatavošanai džezvā ir senas tradīcijas kopš Osmaņu impērijas laikiem. Turku kafiju vāra speciālā traukā – džezvā. Sākotnēji džezvu kala no sudraba vai zelta un rotāja ar rakstiem un ornamentiem. Mūsdienās džezvu izgatavo no metāla, alvas, vara un keramikas. Klasiska džezva ir izgatavota no vara, jo varš labi vada un saglabā siltumu. Arī keramikas džezvā ūdens uzvārās ļoti ātri, biezās sienas lieliski saglabā aromātu un bagātina kafiju ar skābekli, taču ir viens trūkums – tā ir ļoti trausla.  

       735011w       1386409512_kofe

Kā izvēlēties džezvu?

Paplašinātais gals
Īsto turku kafiju gatavo džezvā ar šauru paplašināto galu. Izmanto ļoti smalki maltu kafiju, tāpēc ēteriskās eļļas izdalās ātrāk. Piltuves veida sašaurinājums veido putu korķi, kas ļauj saglabāt kafijas īpašo aromātu.

Augšdaļa
Ja esat iesācējs, tad labāk iegādāties džezvu ar piltuves veida augšdaļu. Tādā džezvā kafijas putas tik ātri neskries pāri, un jums būs laiks, lai glābtu savu karsto dzērienu.

Forma
Koniskas formas džezva ir ērtāka, tajā ātrāk nosēžas biezumi. Pēc fizikas likumiem, reizē ar putām paceļas arī biezumi, taču džezvā biezumi nosēžas uz sāniem un pamatnes, nesajaucieties ar putām. Koniskas formas džezvā, salīdzinot ar vertikālas sienas traukiem, biezumi nosēžas 4 reizes ātrāk.

Apakša
Džezva ar platu apakšu nodrošina ātru uzsilšanu. Labas džezvas pamatnei jābūt divas un pat trīs reizes platākai par kakliņu. Tad putas būs blīvākas un biezākas.

Rokturis
Pērkot ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību rokturim. Tam jābūt kvalitatīvam un kārtīgi piestiprinātam, lai izturētu daudzkārtēju karsēšanu. Ja jums džezva būs tikai interjera elements, tad iepriekš minētais nav būtisks un visu nosaka izskats.

Materiāls
Vispiemērotākais materiāls ir varš. Džezvas dibenam jābūt biezam, jo tad kafija lēnāk atdzisīs un vienmērīgi uzkarsīs.

Tradicionālā džezva ir kalta no vara. Mūsdienās to izgatavo no nerūsējoša tērauda, bronzas, misiņa, sudraba, apdedzināta māla un keramikas. Tie, kam vajadzīga praktiska un vienkārša lieta, protams, izvēlēsies metāla džezvu. Taču metāli karsēšanas laikā izdala dažādas kaitīgas vielas un tāpēc labāk izvēlēties tādu metāla džezvu, kurai ir alvas vidusdaļa.

Uzskata, ka vislabākā ir vara džezva, jo tā labi vada siltumu un kafija ilgi neatdziest.

Labs variants ir arī keramikas vai māla džezva. Apdedzināta māla džezvai ir poraina virsma, tāpēc labi saglabājas kafijas garšas īpašības un pastiprinās aromāts. Pirmajā reizē tā piesūksies ar kafijas aromātu, un ar katru nākamo reizi aromāts būs arvien spēcīgāks. Māla džezvai ir viens trūkums – tajā var vārīt tikai vienas šķirnes kafiju, jo tā absorbē aromātu.

Keramikas džezva neuzsūc smaržas un aromātus, tāpēc tajā var vārīt dažādu šķirņu kafiju. Šis materiāls ir pilnīgi nekaitīgs veselībai.

Izmērs
Džezvai jābūt nelielai. Tradicionāli džezvā vāra ne vairāk kā 100 ml kafijas, kuras pagatavošanai vajag 75 ml ūdens un 1 tējk. kafijas. Ja vajag vairāk, tad labāk pagatavot to vairākas reizes nekā vienreiz lielā daudzumā. Lielā džezvā vārīta kafija nebūs tik aromātiska un garšīga. 


        20130226144042      1106_20

Kā vārīt kafiju džezvā?
Džezvā var vārīt dažādas kafijas: Vīnes, turku un citas. Vispirms jāpagatavo kafija koniskas formas džezvā, lai veidotos blīvas putas, saglabātos kafijas aromāts un kafija būtu garšīgāka. Kafiju nedrīkst vārīt, tā ir jāuzkarsē līdz 96-98 grādu temperatūrai.

Džezvu vispirms izskalo ar verdošu ūdeni, pēc tam ieber 1-2 tējk. kafijas un cukuru pēc garšas. Tad ielej vajadzīgo daudzums ūdens un liek uz uguns. Kafijai var pievienot kanēli vai kakao, kas piešķir aromātu un neparastu garšu. Džezvu liek uz mazas uguns un silda līdz noteiktai temperatūrai. Kad sāk celties putas, trauku noņem no uguns un ļauj atdzist, kamēr nosēžas biezumi.

Kafijai ļauj dažas minūtes ievilkties. Ja jūs gatavojat turku kafiju, tad šī procedūra jāatkārto vairākas reizes. Brazīlijā džezvā vispirms ielej aukstu ūdeni, uzvāra un tikai beigās ieber kafiju. Arābi savukārt vispirms ieber cukuru un nedaudz uzkarsē. Pēc tam ielej aukstu ūdeni, uzsilda un, nepārtraukti maisot, ieber kafiju. Viņi kafijai pievieno arī kanēli.

Ja dienā izdzer 2 tasītes turku kafijas, tad tas nekaitē veselībai, jo 50 ml kofeīna ļoti ātri izdalās no organisma. Pareizi un pareizās proporcijās pagatavota kafija uzlabo gremošanu, sniedz baudu un enerģiju.

                                1361219097_cofe-serdce (1) 

Vislabākā kvalitatīvas kafijas izvēle: Happy Present – Kafija


Citi ir skatījušies: